Laat jouw voorstel vonken

Bij Winning Proposal meten we welk onderdeel van het voorstel het beste gelezen wordt. De persoonlijke brief staat op 1. Een goede brief begint als een voortzetting van het gesprek dat je met de klant had. Op die manier komt die klant terug in de positieve setting van het gesprek dat ertoe leidde om jou de verkoopkans te gunnen.
Software offerte vormgeving

Een salestrainingsbureau die verkopers hielp om niet product selling maar solution selling te hanteren, noemde dat de vonk van het verkoopgesprek. Wat gaf de sprankeling, dat de klant besloot jou om een offerte te vragen? Die vonk moet terugkomen in de brief en wel gelijk in de openingszin. Een simpele aanbeveling zou je zeggen. Toch gebeurt dit meer niet dan wel. Herken je de volgende openingszinnen:

Wat is er mis met deze openingszinnen? Om te beginnen zijn het cliché-zinnen. De klant heeft ze al honderd keer gelezen. En waarschijnlijk beginnen de voorstellen van je concurrenten op eenzelfde manier. Het is ongeloofwaardig en het doet de klant niets. Het kabbelt voorbij en vonkt niet.

Het kan zijn dat je beleefd wilt bedanken. Begin dan bijvoorbeeld met: Bedankt voor de informatie die u deze week gaf. Met deze nieuwe inzichten maakten wij het voorstel om uw efficiency te verhogen.

Dit maakt nieuwsgierig en haakt direct in op de klantwens.

Wederkerigheid

Je kunt ook inhaken op de inspanning die je al geleverd hebt. Wederkerigheid is een krachtig overtuigingsprincipe. Bijvoorbeeld:

Vorige week inventariseerden wij uw productieproces. We hebben u toen direct enkele aanbevelingen gedaan. In dit voorstel werken wij analyse en aanpak verder uit.

En als het gesprek prettig, informeel verlopen is, kun je daar ook op inhaken. Bijvoorbeeld:

Gefeliciteerd met de overwinning van Ajax in de Champions League. Je zult genoten hebben. Om in de goede stemming te blijven: in dit voorstel laat ik je zien hoe onze aanpak jouw efficiency verhoogt.

Doe dit alleen als er een persoonlijke klik is. Hou het anders zakelijk. Want uiteindelijk moet de klant zijn keuze zakelijk rechtvaardigen. Als het kan, gebruik het. Sympathie is een van de door Cialdini genoemde overtuigingsprincipes. Mensen zeggen eerder ja tegen iemand die ze aardig vinden en waarmee ze zich kunnen identificeren. De bekende gunfactor.

Een pakkend voorbeeld

Een voorbeeld uit onze praktijk die over het randje zou kunnen zijn, maar dat niet is omdat de verkoper gewoon ook een aardige vent was, waarvan je het idee had dat die het ook echt meende.

In dit voorbeeld gaat het om een keukenverkoper. In de brief haakte hij in op de nieuwe woning:

Complimenten voor jullie nieuwe woning, het is echt een schitterend familiehuis. Samen hebben we daar een passende keuken bij uitgezocht dat echt het middelpunt in jullie gezin zal zijn.

Hij eindigde altijd, en dat was the tricky part, met:

Ook al mochten jullie niet voor onze keuken kiezen, dan wens ik jullie veel geluk toe in jullie nieuwe woning.

Op het randje, want het kan onecht en ongemeend overkomen. Maar in dit geval niet. Hij won er sympathie mee en verkocht meer keukens.

Benut je laatste overtuigingskans

Grijp in de afsluiting je laatste kans om de klant te overtuigen. Doe dat met zelfvertrouwen: je stuurt een voorstel toe die de klant waarde geeft. Hou het initiatief en vraag om actie. Je kunt een datum stellen waarop je contact opneemt om het voorstel door te nemen. Of je wijst direct op de mogelijkheid om jouw voorstel (digitaal) akkoord te geven. Dat kun je verpakken in de waarde die je biedt: u wilt toch zeker snel profiteren van 20% meer productiviteit? Of je kunt het verpakken in een schaarste: van de voorgestelde graafmachine hebben we er nog maar 2 op voorraad. In ieder geval: benut je laatste overtuigingskans.
Vraag een demo aan

Wil jij ook ontdekken hoe onze proposal software jou kan helpen bij het behalen van meer sales succes? Vraag dan nu een demo aan en laat ons je overtuigen van de kracht van onze oplossing.